
حسن کاظم نژنداصل – کارشناس ارشد باستانشناسی
به گزارش سَس نیوز، کباب بناب که در سال ۱۳۹۴ در فهرست آثار ناملموس ایران به ثبت رسید از جمله غذاهای تاریخی بناب می باشد که قدمت آن به دوره قاجاریه و شاید هم دوره صفویه می رسد.
اوزون بازار بناب که به احتمال زیاد بازاری باقیمانده از دوره صفویه می باشد از قدیم الایام خواستگاه کباب بناب بوده است که
(در سال ۱۳۱۱ هجری قمری،راسته ای به نام کبابچی بازار داشته است-علی اصغربالغ:سند قاجاری)
در دوره صفویه شهر بناب به چنان رشد و شکوفایی می رسد که بسیاری بناهای عام المنفعه چون مساجد، #کاروانسراها، حمام ها، بازارها، پل ها و… در این شهر احداث می گردد و بعد از حضور #شاه_اسماعیل به سال ۹۲۶ هجری قمری در بناب و اسکان موقتی در آن براهمیت تاریخی و استراتژیک این شهر تاریخی افزوده شده و محتمل است که بنای مسجد تاریخی #اسماعیل_بیگ به نام شاه اسماعیل مزین گردیده که پلان و سرستونهای باشکوه این مسجد تاریخی بعد ها در احداث کاخهای باشکوه صفوی در اصفهان مورد تقلید قرار گرفته است.
حضور بی شمار کبابی ها در #اوزون_بازار و تعلق راسته ای مستقل برای آنان نشان از قدمت تاریخی کبابپزی در بناب دارد و وجود اسناد قاجاری در خصوص شغل #کبابپزی در بناب سخن از دیرینه بودن این حرفه دارد چنان که در دوره مشروطه نیز در طی بازدید حاج شیخ اسماعیل هشترودی رئیس انجمن تهران از بناب در مسیر استقبال از این شخصیت دوران مشروطیت، کبابپزان بنابی به پخت کباب مشغول بوده اند و هم نیز وجود بیش از ۴۰ کاروانسرای تاریخی در بناب از دوره #صفویه تا عصر قاجار و کثرت سفر و اقامت تاجران و بازرگانان جهت دادوستد و خرید فروش محصولات مختلف و اسکان آنان در این کاروانسراهای بناب نیاز بالایی به غذاهای ویژه داشته است تا همیشه تامین و به راحتی سرو گردند و هیچ غذاهایی بهتر از کباب بناب و نیز خورشت بناب نمی توانسته در جهت پذیرایی از این تاجران در کاروانسراهای بناب مورد استفاده قرار بگیرد.
باید خاطر نشان گردد که موقعیت جغرافیایی شهر #بناب و قرار گرفتن آن در مسیر کاروانهای زیارتی عتبات عالیات و وجود کاروانسراهای اقامتی نیز از دلایل اصلی گسترش حرفه کبابپزی در دوره های مختلف صفوی تا قاجاریه بوده است.
پاسخ بدهید