به قلم خبرنگار سَس نیوز: شهربناب که در گذشته از پر آب ترین شهرهای آذربایجان به حساب می آمد مورد تعریف سفرنامه نویسان متعددی بوده چون راولینسون که نهر های جاری داخل شهر بناب و تمیزی و زلالی آن مورد وصف این فرد قرار گرفته است و داخل شهر به جهت نهرهای متعدد آن به سان ونیز ایتالیا دیدنی و جذاب بوده است.
از جهات بسیار ایجاد نهر ها داخل شهر بناب علاوه بر این که آب مورد نیاز خانه ها اهالی بناب را تامین می نموده است محل مناسبی برای شست و شو و شنای کودکان بوده است . آب جاری در این نهرها حتی تا آنجایی نیز تمیز بوده که به راحتی قابل آشامیدن بوده است و زلالی آن مورد وصف اهالی و پیران شهر بوده است. تعداد نهرهای زیاد داخل شهر موجبات ایجاد پل های کوچک و بزرگی گشته، چنانچه تعداد زیادی پل های سنگی و چوبی بر روی این نهر ساخته شده بوده است تا اهالی به راحتی از این طرف نهر به آن سوی تردد نمایند. از جمله این پل های معروف شهری بناب می توان از دو پل معروف به داش کورپی از دوره صفویه، آغاج کورپی معروف به پل خونکه، پل معروف خورخور کورپوسی که دارای سه تاق بوده و روبروی مسجد شیخ احداث گردیده بوده که پایه های این پل تاریخی هم اکنون در زیر میدان طی لوله کشی های شهری مشاهده گردید که امید است در زمان مناسب جهت تعمیر و مرمت و بازسازی از زیرزمین بیرون کشیده شود.
دیگر پل تاریخی شهر بناب پل معروف به بش گوزلی کورپی می باشد که به جهت وجود پنج دهانه آن به بش گوزلی کورپی معروفی گردیده و بر روی صوفی چای(سوبی چای) بنا گردیده که مهمترین پل بناب از لحاظ استراتژیک به حساب می آید که محل عبور کاروانها به سمت محال و دیگر نقاط جنوبی آذربایجان بوده است. در خصوص تاریخچه بنای احداث پل های شهر بناب و هم بش گوزلی کورپی باید گفته شود که با توجه به شواهد موجود به احتمال قوی این آثار در دوران صفویه بنا گردیده و به عنوان بناهای عام المنفعه مورد استفاده اهالی منطقه بوده است. به جهت کثرت نهرهای جاری داخل شهر بناب یک اصطلاح متداول ترکی در خصوص نامگذاری کوچه ها مورد استفاده قرار می گیرد با نام « یول آرخ» که به معنی نهر با جاده که هم اکنون با گذشت سالیان متمادی از پر شدن این نهرها، اهالی در صداکردن نام برخی کوچه ها و محلات از این کلمه استفاده می کنند.
از جمله نهرهای شهری بناب که در داخل کوچه های بناب جاری بوده می توان از نهرهای معروف به مهرآوا آرخی، قره شیر آرخی، توتلی بره، چای قیراغی، قوبی چای، چاوان چای و بسیاری دیگر که در داخل محلات شهر بناب جاری بوده اند. حسن کاظم نژند- کارشناس ارشد باستانشناسی

پاسخ بدهید