
حسن کاظم نژنداصل –کارشناس ارشد باستانشناسی و آشنا به مسائل شهرسازی
در یک نگاه سیستمی و علت و معلولی توسعه شهری خود منجر به توسعه ملی و کشور خواهد گردید. بدین جهت سیستگذاران و مدیران ارشد شهری باید بکوشند با نگاهی کلی نگرانه و توسعه گر سیستمی به جذب و جلب تمامی مشارکت های ممکن و آزاد سازی پتانسیل های موجود و خلق توانایی های جدید بپردازند.
مواجهه با مسائل و مشکلاتی که شهرها با آن درگیرند( مانند انفجار جمعیت، بدی وضعیت رفت و آمد خودروها در خیابان ها و جاده ها، آلودگی ها و محیط زیست، سیل مهاجران روستایی، موج فزاینده حاشیه نشینی و صدها مسئله دیگر) تنها با برنامه های مشارکتی و سرمایه گذاری های خصوصی، قابل دستیابی است. زیرا شهرداری ها در اجرای پروژه های شهری با محدودیت بودجه مواجه اند و باید گفته شود که مدیریت شهری بیش از اداره سیاسی نیازمند مشارکت بخش خصوصی بوده به نحوی که سهم و نقش اساسی را در برنامه های مدیریت و اداره شهر دارد و همچنین مشارکت بخش های دولتی و خصوصی گستره ای جهانی دارد، به نحوی که روز به روز بر اهمیت و جایگاه چنین مشارکتی افزوده می شود.
نقش سرمایه در بین اقتصاد دانان به منزله موتور محرک رشد و توسعه اقتصادی هر جامعه ای تلقی می شود که مطابق با آن، اکثر الگوها و مدل های رشد اقتصادی بر اساس همین ایده پایه گذاری در این بخش ها مهم به نظر می رسد.
در زمینه های جذب سرمایه گذاری باید اولویت ها، طرح ها و انتظارات سرمایه گذاری مشخص و شفاف باشد. اولویت های سرمایه گذاری باید به بخش هایی که مزیت نسبی دارند اختصاص یابد. در حال حاضر یکی از اولویت های مهم سرمایه گذاری در پروژه های شهری، پروژه های عمران شهری مانند بازگشایی معابر و پارکینگ های طبقاتی می باشند. برای اجرا و به صرفه بودن این پروژه ها، معمولا یک پروژه اقتصادی مانند ساخت مجتمع های اداری، تجاری و فرهنگی در کنار این پروژه ها تعریف می شود. در این راستا بخش های مختلف تولیدی- صنعتی، بخش IT( فناوری اطلاعات)، مسکن، مستغلات و بازسازی بافت های فرسوده و بخش گردشگری را باید در حال حاضر از مناسب ترین بخش های برای سرمایه گذاری در شهر ها دانست.
از جمله عوامل موثر برای شرکت و حضور سرمایه گذاران در طرح ها و پروژه های مورد سرمایه گذاری:
الف-اطلاعات سرمایه گذار در مورد مشارکت و انواع آن ب-تصور سرمایه گذار از پیامد های مشارکت( در صورت مشارکت چه چیزی برای سرمایه گذار حاصل می گردد) ج- انگیزه های درونی مشارکت د-سوابق سرمایه گذار در زمینه مشارکت
و سخن آخر اینکه مشکل اصلی عدم مشارکت سرمایه گذاران در طرح های شهرداری درون سازمانی بوده و از ساختار شهرداری نشأت می گیرد، بنابراین برای ایجاد تحرک در عرصه سرمایه گذاری و جذب سرمایه گذاران لازم است اصلاحات درون سازمانی با اتخاذ سیاست های زیر صورت گیرد:
۱-ارائه تضمین به سرمایه گذاران و مشخص شدن نحوه مشارکت ۲-ثبات در قوانین و حاکمیت نظم و قانون ۳-تسریع و تسهیل امور
منبع: تلخیص مقاله مهندس علی بابایی راینی( معاون برنامه ریزی و اقتصادی شهرداری کرمان)
پاسخ بدهید